Tekst: Dagny Elisabeth Ulland, 29. okt 2024
– Utdanningsmodulen skal gi innsikt og kompetanse i hvordan aldring påvirker rusmiddelbruk og risikofaktorer hos eldre, sier Aud Johannessen, seniorforsker ved Aldring og helse. Hun har vært med på å lage studieplanen.
Midt-Telemark og Notodden er samarbeidspartnere i prosjektet, og modulen blir også tatt godt imot i kommunene:
– Denne problemstillingen er svært aktuell fordi vi ser at dette er et økende problem, sier Andi Kvåle, fagutviklingssykepleier i hjemmebaserte tjenester i Notodden kommune.
Hun har ved flere anledninger hørt at ansatte ønsker opplæring og undervisning om temaet.
Det er absolutt behov for mer kunnskap. Vi har noen ansatte som har tatt videreutdanning innen feltet tidligere, og det merkes at de er en ressurs, sier Kvåle som synes det er supert at Aldring og helse starter opp denne modulen om eldre og rus.
Relevant og svært interessant
Kari Bratterud (38), som har meldt seg på den nye modulen, ser frem til å starte. Hun jobber på Sauherad bygdeheim på Gvarv i Midt-Telemark.
– Jeg meldte meg på fordi dette er veldig relevant og blir mer og mer av. Det er også svært interessant å lære om.
Kari ser frem til å lære om problemer som kan oppstå, hvordan de kan løses, hvordan hun skal håndtere eldre med rusproblemer og hva deres problem ofte er.
– Dette har vært et savn i læringen, mener hun.
Sammenheng mellom alkohol og psykiske lidelser
Aud Johannessen ved Aldring og helse forteller også at Helsedirektoratet har utarbeidet Nasjonale faglige råd, som understreker at helsepersonell bør spørre eldre pasienter om alkoholbruk, samt bruk av vanedannende legemidler og andre rusmidler.
Det rådes også om å iverksette tiltak ved mistanke om et problematisk eller helseskadelig bruk. Bruk av alkohol blant eldre har vært økende de siste tiårene, spesielt da blant de yngste eldre under 75 år.
– Det er også lite kunnskap om rusrelaterte lidelser blant eldre, men forskning viser at blant eldre er det en sammenheng mellom bruk av alkohol og psykiske lidelser, opplyser Johannessen.
Gir innsikt og kompetanse
Studentene vil lære om sammenhengen mellom psykiske lidelser og rusavhengighet, risikofylt alkohol- og medikamentbruk og livskriser, som kan påvirke rusmiddelbruk.
– Utdanningsmodulen skal gi innsikt og kompetanse i hvordan aldring kan påvirke rusmiddelbruk og risikofaktorer hos eldre, sier Johannessen.
De lærer også å anvende kunnskap til å forebygge rusavhengighet hos eldre, bruke kartleggingsverktøy for å identifisere rusproblemer og å gjennomføre motiverende samtaler.