Første av sitt slag
Utdanningen (håndtering av farlig avfall og miljøgifter) er den første i sitt slag her til lands, og imøtekommer et kritisk kompetansebehov i avfalls- og gjenvinningsbransjen, som sysselsetter over 11 000 ansatte. Utdanningen har skapt en verdifull og helhetlig tilnærming til samarbeid mellom utdanning og arbeidsliv, og sikrer at opplæringen er tilpasset bransjens reelle behov.
Skreddersydd og nyskapende
Ifølge juryens vedtak, som ble kunngjort under HK-dir sin Fagskolekonferanse i Trondheim, er FVTs utdanning et forbilledlig eksempel på kvalitet og relevans i yrkesfaglig utdanning. «Utdanningen kombinerer digital og fysisk opplæring i en hybridmodell som imøtekommer moderne krav til fleksibilitet og kvalitet,» heter det i juryens uttalelse. Arbeidslivsorganisasjonenes aktive deltakelse har bidratt til at utdanningens innhold er svært relevant og oppdatert for studentene. Utdanningen inkluderer både realkompetansevurderinger og ekskursjoner, noe som sikrer arbeidslivsrelevans og en fleksibilitet til å nå ut til en bred målgruppe i avfallsbransjen.
Feiring i både Bergen og Trondheim
ilfeldighetene ville ha det til at dagen for prisutdelingen også var dagen for NFFAs Farlig Avfallskonferanse i Bergen. Dermed måtte FVT sende delegasjoner både til Bergen og Trondheim. Førstnevnte konferanse, som er en møteplass for aktører i avfalls- og gjenvinningsbransjen, ga et naturlig sted for å markere prisen blant bransjekollegaer. Utdelingen ble live-streamet fra Trondheim til Bergen, slik at begge delegasjoner kunne dele øyeblikket uansett hvor de befant seg. Under mottagelsen av prisen fikk rektor Marit Hagen Øygarden i Trondheim anledning til å høre reaksjoner og jubel fra Bergen gjennom en digital overføring. Dette var et fint øyeblikk for fagskolen vår, NFFA og hele avfallsbransjen sier en stolt Pål Kyrkjebø, som selv var til stede i Bergen og introduserte prisutdelingen på storskjerm på vegne av FVT.
Faglig fellesskap og langsiktig verdi
Frode Sirevåg, leder for «Farlig avfallsutdanning», en studentdrevet organisasjon for tidligere studenter av den nå prisvinnende utdanningen, beskriver hvordan utdanningen gir langsiktige fordeler for hele bransjen.
– «Med utdanningen har vi etablert en sterk faglig plattform som ikke bare gir kunnskap til dagens studenter, men også skaper et fellesskap som gir verdi for hele bransjen. Studentforeningen vår, som nå samler både tidligere og nåværende studenter, har som mål å ivareta utdanningens verdi og sikre at den holder seg relevant i en bransje i rask utvikling,» sier Sirevåg, som selv er til stede på Farlig Avfallskonferansen i Bergen.
Utvidelse av studietilbudet
Prisvinnerprosjektet markerer en viktig milepæl for FVT, og skolen planlegger nå å utvide tilbudet til en høyere fagskolegrad (120 studiepoeng) for å dekke et enda bredere kompetansebehov i avfalls- og gjenvinningsbransjen.
– «Vi ser frem til å videreutvikle tilbudet i tett samarbeid med bransjen,» avslutter Marit Hagen Øygarden, rektor ved FVT. «Denne prisen gir oss motivasjon til å fortsette å tilby praktisk, arbeidslivsrelevant utdanning som sikrer våre studenters faglige og personlige utvikling.»
Med Utdanningskvalitetsprisen 2024 anerkjennes Fagskolen Vestfold og Telemarks arbeid som et forbilde på kvalitetsutdanning som møter både dagens og fremtidens behov.