Kjøkken- og restaurantledelse

Fagskoleutdanning i kjøkken- og restaurantledelse skal bidra til å sikre virksomhetene kompetente ledere som gir godt omdømme ved å bidra til et godt og inkluderende arbeidsmiljø med bedre kvalitet og bærekraftig økonomi.

Fagskolen Vestfold og Telemark Kjøkken og restaurant ledelse

Nettbasert med samlinger

Studiet varer

1 år

Studiepoeng

30

Studiested

Horten

Studiestart

August 2025

Kurskode

FAL06N

Kjøkken- og restaurantledelse gir 30 studiepoeng, og tilbys som en nettbasert utdanning på deltid over ett år med to fysiske samlinger á to og tre dager. Det er henholdsvis én to-dagers fysisk samling i første semester og en tre-dagers samling i andre semester. Utdanningen er lagt opp slik at du som student kan bo hvor som helst og gjennomføre utdanningen. Det er en studieform som egner seg når du er i jobb.  

Faginnholdet i utdanningen er utviklet i tett samarbeid med aktører innen kjøkken – og restaurantvirksomheter, lokalt og nasjonalt. Fagskolen samarbeider med NHO Reiseliv, Fellesforbundet, Norske Kokkers Landsforening, Greveskogen VGS programområde restaurant- og matfag, Vestfold fylkeskommune, fag- og yrkesopplæring, opplæringskontorene for reiseliv, restaurant og matfag i Vestfold og Telemark, Quality Hotel, Thon hotell, Scandic Park, Color Line, sykehuset i Telemark avd. Ernæring, service og systemledelse, ISS catering, samt flere aktører fra næringslivet.  

Opptakskrav +

Ett av disse kravene må oppfylles: 

  1. 1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev fra innen restaurant- og matfag; kokk, ernæringskokk, ferskvarehandlerk, servitør, baker, konditor, fagarbeider innen industriell matproduksjon, fagarbeider innen sjømatproduksjon, kjøttskjærer, pølsemaker eller slakter eller innen salg, service og reiseliv; reiselivsmedarbeider, salgsmedarbeider eller service- og administrasjonsmedarbeider. Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven. 

 

  1. 2. Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering, dersom søkeren er 23 år eller eldre i opptaksåret, har relevant arbeidserfaring og realkompetanse tilsvarende Vg3- nivå for ett av yrkene nevnt under opptakskrav. Relevant arbeidserfaring kan være arbeid som ufaglært ift yrkene og fagbrevene nevnt over.  
Relevante fagbrev +

Resturant og matfag

  • kokk
  • ernæringskokk
  • ferskvarehandlerk,
  • servitør
  • baker
  • konditor
  • fagarbeider innen industriell matproduksjon
  • fagarbeider innen sjømatproduksjon
  • kjøttskjærer
  • pølsemaker
  • slakter 

Salg, service og reiseliv

  • reiselivsmedarbeider
  • salgsmedarbeider 
  • service- og administrasjonsmedarbeider.
Oppbygging og arbeidsformer +

Undervisningen foregår på nettsamlinger i videokonferanse, som tillater direkte kontakt med læreren og medstudenter. Nettsamlingene foregår på ettermiddagen og tidlig kveld. Undervisningen på nettsamlingene blir tatt opp og gjort tilgjengelig på læringsplattformen, slik at du kan se forelesningen når det passer deg og så mange ganger som du ønsker. Læringsplattformen inneholder oppgaver, fagstoff, supplerende videoer, mm. Du får lenker til innlogging, og trenger ikke å installere program på PC-en. Du vil få tett oppfølging fra faglærere og inngå i en læringsgruppe med medstudenter.  

Utdanningen er gratis, du betaler kun bøker/PC og semesteravgift.   

Studiet består av to hovedemner og ett valgfag, i tillegg til et avsluttende prosjekt. 

  • Ledelse og samspill 
  • Kvalitetsstyring, utvikling og innovasjon 
  • Valgfag (må gjennomføre ett) 
  • Fordypning i økonomiforståelse 
  • Coachende ledelse 
  • Prosjekt 

Se studieplanen for mer informasjon om studiet. 

Kompetanse og jobbmuligheter +

Utdanningen retter seg mot personer som er ledere, eller som ønsker å bli ledere innenfor offentlige eller private kjøkken- og restaurantvirksomheter. Utdanningen skal kvalifisere til lederstilling, som f.eks.: kjøkkensjef, ass. kjøkkensjef, sous sjef, restaurantsjef, hovmester, avdelingsleder, faglig leder, kantineleder og F&B Manager.  

Etter fullført og bestått utdanning, utstedes vitnemål på oppnådd kompetanse: Fagskoleutdanning i kjøkken og restaurantledelse.  

Skolens studieplan +
Slik søker du +

1. Forberedelser

Les studieplanen:
Det er anbefalt å lese studieplanen for studiet du ønsker å søke på. Her får du oversikt over faginnhold, læringsmål og vurderingsformer.

Sjekk opptakskrav:
Sørg for at du oppfyller opptakskravene for det aktuelle studiet. Dette kan inkludere fagbrev, yrkeskompetanse eller realkompetanse.

Sett deg inn i organiseringen av studiet:
Finn ut om studiet er et nettstudium, deltidsstudium eller stedbasert. Dersom det er et nettstudium, bør du sjekke om det er samlinger, hvor ofte disse er, og hvor de finner sted.


2. Registrer søknad

Opprett bruker:
Gå til Samordna opptak og opprett en brukerprofil.

Legg inn studievalg:
Legg til ønskede studier i prioritert rekkefølge. Du kan søke på inntil 10 studieønsker.

Send inn søknad:
Fullfør søknaden og send den inn innen søknadsfristen 15. april. Merk at du må sende inn søknaden før du kan laste opp dokumentasjon.


3. Last opp dokumentasjon

Vitnemål og attester:
Etter at du har sendt inn søknaden, kan du laste opp nødvendig dokumentasjon som bekrefter din utdanning og praksis. Dette må gjøres så tidlig som mulig og senest innen søknadsfristen.

Opptakspoeng:
Dokumentasjonen du laster opp vil bli brukt til å beregne dine opptakspoeng. Du kan lese mer om hvordan opptakspoeng beregnes på Samordna opptak.

Dersom det er flere søkere enn antall tilgjengelige studieplasser, vil søkerne bli rangert basert på antall opptakspoeng.


4. Følg opp søknaden

Sjekk e-post:
Hold deg oppdatert ved å sjekke e-posten din jevnlig for meldinger fra Samordna opptak eller Fagskolen Vestfold og Telemark.

Svar på tilbud:
Dersom du får tilbud om studieplass 25. mai, må du svare innen 1. juni for å bekrefte plassen.


5. Forbered studiestart

Informasjon fra fagskolen:
Etter at du har takket ja til studieplassen, vil du motta detaljert informasjon om studiestart innen 01. juli. Studiestart er vanligvis i slutten av august.


Les mer informasjon om søknadsprosessen her. 

Kostnader +

Selve utdanningen er gratis, men det påløper en semesteravgift som dekker blant annet medlemskap i Studentsamskipnaden og medlemskap i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

I tillegg må du påberegne noen kostnader til litteratur og utstyr.

Les mer om semesteravgift og kostnader for våre studenter her.