Hopp til hovedinnhold

Utdanningsmodul: Stomi for helsefagarbeidere

Stomi

Nettbasert med samlinger

Studiet varer

1 semester

Studiepoeng

10

Studiested

Horten

Studiestart

November 2025

Kurskode

SFH1

Helsefagarbeidere, både i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten har behov for økt kompetanse om stomi og om hvordan man kan bidra med informasjon, veiledning og oppfølging til en person som skal få eller har fått stomi. Slik at stomiopererte i størst mulig grad skal kunne få en god livskvalitet og oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet.

En stomi er en kunstig åpning i bukveggen på magen, fra tarm eller urinveier. Avføringen eller urinen vil da komme ut i en pose på magen. Når en person får en stomi er det som regel på grunn av kreft i tarm eller blære, betennelsessykdommer i tarmen, medfødte misdannelser eller skader i urinveier eller tarm. En stomi kan være midlertidig, eller permanent. De tre mest vanlige typer stomi er colostomi (utlagt tykktarm), ileostomi (utlagt tynntarm) og urostomi (utlagte urinveier). Å leve med stomi, uansett type eller årsak til anleggelse, kan være utfordrende situasjon som kan få konsekvenser for fysisk og psykisk velvære, relasjoner til andre, jobb, fritid, samliv og generell livskvalitet.

Opptakskrav +

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider. Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven. 

  1.  
Relevante fagbrev +
  • helsefagarbeider
  • hjelpepleier
  • omsorgsarbeider
Oppbygging og arbeidsformer +

Utdanningsmodulen i stomi har et omfang på 10 studiepoeng. Utdanningsmodulen gjennomføres over 10 uker og organiseres som følger:

  • 8 nettsamlinger kl 11:45 – 14:15 på en fast ukedag
  • 2 fysiske samlingsdager fra kl. 09-15 (obligatorisk deltakelse)
  • Egeninnsats og veiledning
  • 2 arbeidskrav
Slik søker du +

For å søke på denne utdanningen benytter du vårt lokale søknadsskjema. Utdanningen benytter ikke samordna opptak.

Du sender enkelt inn en søknad ved å benytte deg av vårt lokale søknadsskjema. 

Kostnader +

Selve utdanningen er gratis, men det påløper en semesteravgift som dekker blant annet medlemskap i Studentsamskipnaden og medlemskap i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

I tillegg må du påberegne noen kostnader til litteratur og utstyr.

Les mer om semesteravgift og kostnader for våre studenter her.