Psykisk helsearbeid og rusarbeid

Psykisk helse og rusproblematikk er blant de største helseutfordringene i Norge i dag. Samfunnet
trenger fagarbeidere med spisskompetanse i psykisk helsearbeid og rusarbeid. Høyere
yrkesfaglig utdanning i psykisk helsearbeid og rusarbeid har et klart
brukerperspektiv, der fagkunnskap og bevissthet om etikk og lovverk ligger til
grunn for utvikling av relasjonskompetanse. Studentene skal gjennom utdanningen
utvikle sin personlige og faglige kompetanse til å kunne planlegge og utføre
helsefremmende, forebyggende og behandlende miljøarbeid i møte med mennesker med
psykiske og/eller rusrelaterte lidelser.

Studiet vil gi deg spisskompetanse i arbeid med mennesker med psykiske helseproblemer og rusproblematikk. Du vil lære å planlegge, organisere og iverksette tiltak i samarbeid med brukere, pårørende, medarbeidere, andre yrkesgrupper og frivillige i helse- og omsorgsektoren. Utdanningen vil kunne gi deg flere meningsfulle arbeidsoppgaver, og du vil oppleve større mestring i ditt arbeid. 

Opptakskrav

  1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål som helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider, barne- og ungdomsarbeider, helsesekretær, tannhelsesekretær, ambulansearbeider eller fotterapeut. Aktivitørutdanning gir også grunnlag for opptak. Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.
  2. Det kan i tillegg gjøres opptak på grunnlag  av en realkompetansevurdering, dersom søkeren er 23 år eller eldre i opptaksåret, har relevant arbeidserfaring og realkompetanse tilsvarende Vg3- nivå for ett av yrkene nevnt under opptakskrav. Relevant arbeidserfaring kan være arbeid fra hjemmesykepleie, sykehjem, tilrettelagte boliger, spesialisthelsetjenesten (psykiatri og rus) og arbeid med barn og unge (barnehage, skole osv.). Søknad om realkompetansevurdering sendes til Fagskolen Vestfold og Telemark som foretar vurderingen og fatter vedtak i saken.

Oppbygging og arbeidsformer

Utdanningen er organisert som et deltidsstudium over 2 år med en fast undervisningsdag i uken. Vi har fokus på et godt klassemiljø, og lav terskel for å be om individuell veiledning og støtte.  Aktuelle læringsaktiviteter er undervisning i plenum, veiledning, gruppearbeid, arbeidskrav, refleksjon og ferdighetstrening

Studiet består av seks emner:

  1. Etikk, samhandling og kommunikasjon 
  2. Helsefremmende og forebyggende arbeid 
  3. Fagspesifikk kunnskap om brukergruppene
  4. Behandlingstiltak, oppfølging og koordinering 
  5. Praksis i psykisk helsearbeid og rusarbeid
  6. Fordypning i psykisk helsearbeid og rusarbeid

Kompetanse og jobbmuligheter

Studiet gir deg fagskolegrad i psykisk helsearbeid og rusarbeid og kvalifiserer for arbeid innen rus og psykisk helsearbeid i kommunene og i spesialisthelsetjenesten, samt med forebyggende arbeid med barn og unge i oppvekstsektoren. Gjennom studiet vil du utvikle din personlige og faglige kompetanse til å kunne utføre helsefremmende, forebyggende og behandlende arbeid i møte med mennesker med psykiske lidelser, rusrelaterte lidelser, ROP- lidelser og ulike typer avhengighet.  

Velg mellom nettbasert eller stedbasert

Psykisk helsearbeid og rusarbeid tilbys som nettbasert studium med samlinger eller som stedbasert utdanning. Begge studieformene er organisert på deltid, og du tar 60 studiepoeng over 2 år. 

Nettsamlingene er på dagtid, en dag i uken. Det er i tillegg fem fysiske samlinger á to dager fordelt på 2 år. Se studieplanen for mer informasjon om studiet.

Begge studieformene ) er gratis, du betaler kun bøker/PC og semesteravgift. 

Hør hva våre studenter forteller om utdanningen

Har du spørsmål om utdanningen? 

Ta kontakt med studieansvarlig:

Anne Marie Skoe Gulvik
E-post: annemarie.gulvik@vtfk.no