Palliasjon

Alvorlig og uhelbredelig syke og døende pasienter har ofte komplekse symptombilder som endrer seg hyppig og raskt. Pasientene kan oppleve akutte tilstander og komplikasjoner som en del av forløpet. Høyere yrkesfaglig utdanning i palliasjon gir kunnskap om hvordan helsepersonell og ulike faginstanser kan bistå alvorlige og uhelbredelige syke og døende pasienter og deres pårørende.

Fagskolen Vestfold og Telemark - Palliasjon

Nettbasert med samlinger

Studiet varer

2 år

Studiepoeng

60

Studiested

Horten

Studiestart

August 2025

Kurskode

FHH59N

Gjennom utdanningen utvikler studentene både sin personlige og faglige kompetanse. Studentene lærer å identifisere behov for og å ivareta palliativ omsorg til pasienter i og utenfor institusjon.

I studiet vil du lære om hospicefilosofien og dens verdigrunnlag, om livshjelp og livskvalitet. Du vil også lære om ulike alvorlige sykdommer: forekomst, mulige årsaker, symptomer og behandling og om hvordan sykdommene påvirker pasientens behov i palliativ fase og ved livets slutt. Lindring av pasientens fysiske smerter og andre plagsomme symptomer står sentralt, sammen med tiltak rettet mot psykiske, sosiale og åndelige/eksistensielle behov. Pasienter i palliativ fase har ofte komplekse symptombilder som endrer seg hyppig og raskt, og de kan oppleve akutte tilstander og komplikasjoner. Dette kan medføre tap av fysisk funksjon, sviktende organfunksjon, polyfarmasi og et økende behov for pleie og omsorg.  

Opptakskrav +

Ett av disse kravene må oppfylles: 

  1. 1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider. Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven. 

  1. 2. Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering, dersom søkeren har bachelor innen helse.
     
Relevante fagbrev +
  • helsefagarbeider
  • hjelpepleier
  • omsorgsarbeider
Oppbygging og arbeidsformer +

Studietilbudet er basert på et heltidsstudium med en normert studietid på ett år, som gir 60 stp. Utdanningen er organisert som et deltidsstudium over 2 år med en undervisningsdag og veiledning individuelt og i grupper etter avtale. Aktuelle læringsaktiviteter er undervisning i plenum, veiledning, gruppearbeid, arbeidskrav, refleksjon og ferdighetstrening. 

Studiet består av seks emner: 

  • Etikk, samhandling og kommunikasjon 
  • Palliasjon 
  • Sykdom og palliativ omsorg 
  • Yrkesutøvelse og palliativt tjenestetilbud 
  • Praksis i palliasjon 
  • Fordypning i palliasjon 

Studiet har 10 ukers praksis i andre studieår, og gjennomføres som utviklingsarbeid på egen arbeidsplass eller utplassering på en annen arbeidsplass.  

Kompetanse og jobbmuligheter +

Studiet gir deg fagskolegrad i palliasjon og gjør deg kvalifisert til å gi palliasjon til pasienter i og utenfor institusjon, samt bistå deres pårørende, som kan være både barn, ungdom og voksne. Gjennom studiet vil du utvikle din personlige og faglige kompetanse for å kunne hjelpe pasientene og deres pårørende til å møte de utfordringene de står overfor i forbindelse med alvorlig og uhelbredelig sykdom og behandling, eller til en verdig død.  

Skolens studieplan +
Slik søker du +

1. Forberedelser

Les studieplanen:
Det er anbefalt å lese studieplanen for studiet du ønsker å søke på. Her får du oversikt over faginnhold, læringsmål og vurderingsformer.

Sjekk opptakskrav:
Sørg for at du oppfyller opptakskravene for det aktuelle studiet. Dette kan inkludere fagbrev, yrkeskompetanse eller realkompetanse.

Sett deg inn i organiseringen av studiet:
Finn ut om studiet er et nettstudium, deltidsstudium eller stedbasert. Dersom det er et nettstudium, bør du sjekke om det er samlinger, hvor ofte disse er, og hvor de finner sted.


2. Registrer søknad

Opprett bruker:
Gå til Samordna opptak og opprett en brukerprofil.

Legg inn studievalg:
Legg til ønskede studier i prioritert rekkefølge. Du kan søke på inntil 10 studieønsker.

Send inn søknad:
Fullfør søknaden og send den inn innen søknadsfristen 15. april. Merk at du må sende inn søknaden før du kan laste opp dokumentasjon.


3. Last opp dokumentasjon

Vitnemål og attester:
Etter at du har sendt inn søknaden, kan du laste opp nødvendig dokumentasjon som bekrefter din utdanning og praksis. Dette må gjøres så tidlig som mulig og senest innen søknadsfristen.

Opptakspoeng:
Dokumentasjonen du laster opp vil bli brukt til å beregne dine opptakspoeng. Du kan lese mer om hvordan opptakspoeng beregnes på Samordna opptak.

Dersom det er flere søkere enn antall tilgjengelige studieplasser, vil søkerne bli rangert basert på antall opptakspoeng.


4. Følg opp søknaden

Sjekk e-post:
Hold deg oppdatert ved å sjekke e-posten din jevnlig for meldinger fra Samordna opptak eller Fagskolen Vestfold og Telemark.

Svar på tilbud:
Dersom du får tilbud om studieplass 25. mai, må du svare innen 1. juni for å bekrefte plassen.


5. Forbered studiestart

Informasjon fra fagskolen:
Etter at du har takket ja til studieplassen, vil du motta detaljert informasjon om studiestart innen 01. juli. Studiestart er vanligvis i slutten av august.


Les mer informasjon om søknadsprosessen her. 

Kostnader +

Selve utdanningen er gratis, men det påløper en semesteravgift som dekker blant annet medlemskap i Studentsamskipnaden og medlemskap i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

I tillegg må du påberegne noen kostnader til litteratur og utstyr.

Les mer om semesteravgift og kostnader for våre studenter her.