Veiledning i helsetjenesten

Utdanning i veiledning i helsetjenesten gir studentene en grunnleggende forståelse av veiledningens funksjon og rolle både i møte med lærlinger, elever, studenter, kollegaer, pasienter og pårørende.

Fagskole helsefag veiledning

Nettbasert med samlinger

Studiet varer

1 år

Studiepoeng

30

Studiested

Horten

Studiestart

August 2025

Kurskode

MM

Studentene lærer hvordan de kan anvende profesjonell kommunikasjon og relasjonskompetanse for å fremme medvirkning, motivasjon og mestring hos veisøker. Utdanningen inkluderer praktisk bruk av veiledningsverktøy og metoder, samt tilpasning til flerkulturelle perspektiver. Det gis også innsikt i relevant lovverk og retningslinjer for å sikre kvalitet i opplæring og dokumentasjon i helsetjenester.  

Opptakskrav +

Ett av disse kravene må oppfylles:

  1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål som helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider, barne- og ungdomsarbeider, ambulansearbeider, portør, aktivitør, apotektekniker, fotterapeut, helsesekretær, hudpleier, ortopeditekniker og tannhelsesekretær.
  2. Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering, dersom søkeren har bachelor innen helse, oppvekst eller sosialfag.
Relevante fagbrev +
  • helsefagarbeider
  • hjelpepleier
  • omsorgsarbeider
  • barne- og ungdomsarbeider
  • ambulansearbeider
  • portør
  • aktivitør
  • apotektekniker
  • fotterapeut
  • helsesekretær
  • hudpleier
  • ortopeditekniker
  • tannhelsesekretær
Oppbygging og arbeidsformer +

Studiet består av to emner: 

  • Grunnleggende veiledningskompetanse (15 stp.) 
  • Veiledning i praksis (15 stp.) 

Aktuelle læringsaktiviteter er undervisning i plenum, veiledning, refleksjon, simulering og ferdighetstrening, gruppearbeid og arbeidskrav. 

Kompetanse og jobbmuligheter +

Tilstrekkelig og kompetent personell er avgjørende for at sykehus og kommuner skal kunne tilby gode og forsvarlige helsetjenester. Helsekommisjonen påpeker at det er nødvendig å tenke nytt om hvordan ansattes tid og kompetanse kan brukes best mulig. Videre presiseres behovet for å heve kapasiteten og kompetansen innen praksisveiledning. Utdanning i veiledning er et virkemiddel for både å heve veiledningskompetansen hos helsepersonell og for å øke tilgangen på gode praksisveiledere i yrkesopplæringen i helsetjenesten.  

Veiledning er nyttig i omstilling og kvalitetsforbedring i helsetjenesten. Helsepersonell med veiledningskompetanse kan veilede medarbeidere i den praktiske yrkesutøvelsen, og bidra til faglig og etisk refleksjon. I tillegg kan de veilede pasienter og brukere til større helsekompetanse, samt pårørende. Hvordan helsepersonell veileder og kommuniserer med pasienter kan ha stor betydning for å fremme eller hemme pasientens helsekompetanse.  

Helsepersonell med veiledningskompetanse vil være attraktive arbeidstakere og praksisveiledere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten.  

Skolens studieplan +

Lenke kommer februar 2025

Slik søker du +

1. Forberedelser

Les studieplanen:
Det er anbefalt å lese studieplanen for studiet du ønsker å søke på. Her får du oversikt over faginnhold, læringsmål og vurderingsformer.

Sjekk opptakskrav:
Sørg for at du oppfyller opptakskravene for det aktuelle studiet. Dette kan inkludere fagbrev, yrkeskompetanse eller realkompetanse.

Sett deg inn i organiseringen av studiet:
Finn ut om studiet er et nettstudium, deltidsstudium eller stedbasert. Dersom det er et nettstudium, bør du sjekke om det er samlinger, hvor ofte disse er, og hvor de finner sted.


2. Registrer søknad

Opprett bruker:
Gå til Samordna opptak og opprett en brukerprofil.

Legg inn studievalg:
Legg til ønskede studier i prioritert rekkefølge. Du kan søke på inntil 10 studieønsker.

Send inn søknad:
Fullfør søknaden og send den inn innen søknadsfristen 15. april. Merk at du må sende inn søknaden før du kan laste opp dokumentasjon.


3. Last opp dokumentasjon

Vitnemål og attester:
Etter at du har sendt inn søknaden, kan du laste opp nødvendig dokumentasjon som bekrefter din utdanning og praksis. Dette må gjøres så tidlig som mulig og senest innen søknadsfristen.

Opptakspoeng:
Dokumentasjonen du laster opp vil bli brukt til å beregne dine opptakspoeng. Du kan lese mer om hvordan opptakspoeng beregnes på Samordna opptak.

Dersom det er flere søkere enn antall tilgjengelige studieplasser, vil søkerne bli rangert basert på antall opptakspoeng.


4. Følg opp søknaden

Sjekk e-post:
Hold deg oppdatert ved å sjekke e-posten din jevnlig for meldinger fra Samordna opptak eller Fagskolen Vestfold og Telemark.

Svar på tilbud:
Dersom du får tilbud om studieplass 25. mai, må du svare innen 1. juni for å bekrefte plassen.


5. Forbered studiestart

Informasjon fra fagskolen:
Etter at du har takket ja til studieplassen, vil du motta detaljert informasjon om studiestart innen 01. juli. Studiestart er vanligvis i slutten av august.


Les mer informasjon om søknadsprosessen her. 

Kostnader +

Selve utdanningen er gratis, men det påløper en semesteravgift som dekker blant annet medlemskap i Studentsamskipnaden og medlemskap i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

I tillegg må du påberegne noen kostnader til litteratur og utstyr.

Les mer om semesteravgift og kostnader for våre studenter her.