Farlig avfall har hittil «druknet» i ambisjonene om sirkulær økonomi. Denne avfallsfraksjonen har dessverre blitt synonymt med deponi og lokalisering av nødvendig deponikapasitet. Høy kompetanse, avansert teknologi og anerkjent profesjonalitet vil kreves for også i fremtiden å kunne tilse at miljøgifter tas ut av kretsløpet.
De virksomhetene som håndterer farlig avfall i Norge er definert ved å ha en viktig samfunnsrolle, er underlagt omfattende regelverk, reguleringer og myndighetstillatelser. De ansatte i bransjen representerer et bredt utdanningsspekter, både generell fagutdanning og praktisk erfaring. Nå ønsker Fagskolen og bransjeorganisasjonen NFFA å etablere et formalisert utdanningsløp innen farlig avfall og miljøgifter.
Avfallsbransjens ambisjoner innen sirkulær økonomi og bruk av ny teknologi er vektlagt i innhold og omfang på utdanningsløpet. Teknologi- og digitaliseringsverktøy blir i fremtiden viktig både for å identifisere, registrere, materialgjenvinne samt ikke minst bidra til omsetning av de nyttige komponentene i avfallet fra blant annet bygg- og anleggsindustrien.
Ett av disse kravene må oppfylles:
- Bestått videregående opplæring med fag-/svennebrev innen fagretningene Gjenvinningsfaget, Gjenvinningsoperatør, Produksjonsteknikk, Kjemiske prosessfag, Kjøretøy, Transport og logistikk. Andre fagbrev kan kvalifisere etter realkompetansevurdering. Ta i så fall kontakt med den aktuelle skolen.
Hvis du skal avlegge fag/svenneprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven innen 1. oktober samme år.
- Relevant praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger. Inntil fem års praksis blir vurdert ved inntak.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet skal kombinere teori og praksis og deltakerne vil arbeide både selvstendig og i grupper. Arbeidsformene i studiet omfatter forelesninger, praktiske oppgaver både individuelt og i grupper, teoretisk og praktisk undervisning, samarbeidslæring, veiledning og tverrfaglige prosjekter i samarbeid med næringslivet.
- Det grønne skiftet, miljø, bærekraft og sirkulær økonomi
- Kjemi, toksikologi og materiallære
- Teknologi og digitale verktøy
- Miljø- og avfallsrett
- Håndtering av farlig avfall
- HMS og logistikk
Studieavgift og kostnader
Denne utdanningen har en semesteravgift på 1800,-. I tillegg kommer det en avgift for mat på samlinger pålydende 600,- per semester.
Samlinger 4 ganger i året fordelt på 2 - 3 dager, endringer kan forekomme. Se studieplan for mer informasjon om studiet.
Ny studiekatalog
Her finner du vår nye studiekatalog
La deg inspirere av vår nye studiekatalog!
Har du spørsmål?
Send e-post til: fagskolen@vtfk.no
Sentralbord: Telefon 35 91 77 50
Film der studenter forteller om sine erfaringer med utdanningen