Alle jobbene ble avlyst og det ble bråstopp over natta: Men bedriften fant en bedre løsning enn å permittere ansatte

Koronakrisen åpnet for at ansatte i det lokale elektroselskapet kunne videreutdannes, i stedet for å være hjemme og permittert.
trikkeren
Alexander Lehmann

Publisert Varden : 05.07.2020 18:38. Sist oppdatert: 06.07.2020 09:02

– Ja, vi var i samme båt som alle andre. I mars var det bråstopp over natta. Vi er jo mye hjemme hos folk, men da ville ingen ha besøk. Alle jobbene ble avlyst, og vi måtte snu på alt av steiner, forteller Atle Johnsen.

Han er daglig leder i Brødrene Johnsen Elektroservice AS, en bedrift han driver på Rødmyr med broren Jo Inge Johnsen.

– Vi sendte ut permitteringsvarsel til alle ansatte, men har i stor grad klart å unngå det. Alle de ansatte har bidratt for å lette situasjonen.

– Positivt

De har i stor grad unngått permitteringer, med unntak av Atle Johnsen som selv har vært 80 prosent permittert i en periode. Men han har samtidig kunne ta Ekom-kurs ved Fagskolen i Vestfold og Telemark. Ekom er fordypning innen elektronisk kommunikasjonsfag.

– Det er jo veldig positivt i forhold til å ikke gjøre noen ting. Vi ville benytte sjansen når vi først fikk den, og for oss er det veldig viktig å heve kompetansen til de ansatte, forteller Johnsen.

Dette kan være alt fra fordypning eller oppdatering i fag de allerede kan, eller å lære nye fag, for at bedriften skal ha flere ting de kan drive med.

– Vi er egentlig i en heldig situasjon, og har lenge ønsket å drive med varmepumper blant annet, for å ha flere bein å stå på. Det å være permittert går på psyken for mange, det er ikke bare å gå å klippe gress eller bygge platting hver dag.

LOKAL FORRETNING: Brødrene Jo Inge og Atle Johnsen driver Brødrene Johnsen Elektroservice AS. Foto: Alexander Lehman

I forbindelse med koronakrisen har myndighetene nå åpnet for at folk som går på dagpenger også kan ta studier eller etterutdanning. Dette var ikke mulig før.

Er man permittert kan man nå altså ta videre- eller etterutdanning. Nav-sjefen i Vestfold og Telemark, Terje Tønnesen, mener ansatte og bedrifter bør utnytte dette.

– Arbeidsledigheten er nå dobbelt så høy som samme tid i fjor, og mange er permitterte. Man burde bruke anledningen til å få kompetansepåfyll. Det kan være alt fra dagkurs til starten på et større utdanningsløp, sier Tønnesen.

Terje Tønnesen i Nav, Jo Inge og Atle Johnsen, Stig Asdahl, regionsjef i Nelfo, og rektor ved fagskolen Vestfold og Telemark, Jens Christian Thysted. Foto: Alexander Lehmann

Flere studenter

Fagskolen Vestfold og Telemark har fått økte ressurser, og rektor Jens Christian Thysted sier de opplever en stor øking i søknader.

– Dette skoleåret går vi fra 600 til 750 studenter. Dette er en ny situasjon for oss, og vi jobber tett sammen med næringslivet for å kunne tilby fagutdanning, sier Thysted.

Fagskolen er også godt forberedt på den nye hverdagen med sosial distansering. Fra før er rundt 75 til 80 prosent av utdanningstilbudet deres nettbasert.

– Bare i går fikk vi 500.000 kroner fra Fylkesmannen for å kunne tilby spesialiserte kurs til helsesektoren.

Informasjon om alle våre utdanninger og bransjekurs