Dekksoffiser på ledelsesnivå

Fremtidens arbeidsmarked vil ha et behov for fagfolk med erfaring fra sjøen. Utnyttelse av havrommet er blant Norges viktigste satsningsområder i fremtiden. Det vil være et stort behov for seilende personell på ledernivå. I tillegg vil maritim næring på land ha et behov for maritim kompetanse.

Design Uten Navn (10)

Heltid

Studiet varer

2 år

Studiepoeng

120

Studiested

Horten

Studiestart

August 2025

Kurskode

FTM01HH

Den norske maritime klyngen har en sterk internasjonal posisjon. Derfor ønsker stadig flere å utdanne seg innen maritim næring. Fagskolen tilbyr en toårig stedbasert utdanning som gir grunnlag for å oppnå et maritimt sertifikat på ledelsesnivå. Med et slikt sertifikat får du muligheten til å arbeide både nasjonalt og internasjonalt i en bransje som stadig blir viktigere.

Opptakskrav +

a) Relevant fag- eller svennebrev, eller
b) Søkere som ikke har fag- eller svennebrev, men som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven til høsten.

Relevante fagbrev +
  • Matrosfaget
Oppbygging og arbeidsformer +

Utdanningen er organisert som en heltidsutdanning ved vårt studiested i Horten. Her er det teoretisk og praktisk (simulator) undervisning mandag til fredag. Vi er kjent for å ha et godt miljø, og våre klasser (20 – 30 studenter) blir ofte en tett og sammensveiset gjeng i løpet av de to årene utdanningen går.

Emner

Studiet består av 8 emner som gir til sammen 120 studiepoeng.

  1. Navigasjon (42 studiepoeng)
  2. Lasting, lossing og stuing (31.5)
  3. Kontroll av skipets drift og omsorg for personer om bord (19 studiepoeng)
  4. Engelsk (6 studiepoeng)
  5. Norsk (5 studiepoeng)
  6. Matematikk (6 studiepoeng)
  7. Fysikk (6 studiepoeng)
  8. GOC- General Operators Certificate (4.5 studiepoeng)
Kompetanse og jobbmuligheter +

Med en toårig utdanning på ledelsesnivå hos oss og fullført kadettperiode kan du først løse ut D4-sertifikatet. Deretter kan du, med videre fartstid på relevante fartøy og i riktig fartsområde, gradvis oppnå D3, D2 og til slutt D1 – det høyeste dekksoffisersertifikatet. Du trenger ingen videreutdanning for disse sertifikatene fordi du allerede har fullført vår toårige utdanning på ledelsesnivå.

Skolens studieplan +
Slik søker du +

1. Forberedelser

Les studieplanen:
Det er anbefalt å lese studieplanen for studiet du ønsker å søke på. Her får du oversikt over faginnhold, læringsmål og vurderingsformer.

Sjekk opptakskrav:
Sørg for at du oppfyller opptakskravene for det aktuelle studiet. Dette kan inkludere fagbrev, yrkeskompetanse eller realkompetanse.

Sett deg inn i organiseringen av studiet:
Finn ut om studiet er et nettstudium, deltidsstudium eller stedbasert. Dersom det er et nettstudium, bør du sjekke om det er samlinger, hvor ofte disse er, og hvor de finner sted.


2. Registrer søknad

Opprett bruker:
Gå til Samordna opptak og opprett en brukerprofil.

Legg inn studievalg:
Legg til ønskede studier i prioritert rekkefølge. Du kan søke på inntil 10 studieønsker.

Send inn søknad:
Fullfør søknaden og send den inn innen søknadsfristen 15. april. Merk at du må sende inn søknaden før du kan laste opp dokumentasjon.


3. Last opp dokumentasjon

Vitnemål og attester:
Etter at du har sendt inn søknaden, kan du laste opp nødvendig dokumentasjon som bekrefter din utdanning og praksis. Dette må gjøres så tidlig som mulig og senest innen søknadsfristen.

Opptakspoeng:
Dokumentasjonen du laster opp vil bli brukt til å beregne dine opptakspoeng. Du kan lese mer om hvordan opptakspoeng beregnes på Samordna opptak.

Dersom det er flere søkere enn antall tilgjengelige studieplasser, vil søkerne bli rangert basert på antall opptakspoeng.


4. Følg opp søknaden

Sjekk e-post:
Hold deg oppdatert ved å sjekke e-posten din jevnlig for meldinger fra Samordna opptak eller Fagskolen Vestfold og Telemark.

Svar på tilbud:
Dersom du får tilbud om studieplass 25. mai, må du svare innen 1. juni for å bekrefte plassen.


5. Forbered studiestart

Informasjon fra fagskolen:
Etter at du har takket ja til studieplassen, vil du motta detaljert informasjon om studiestart innen 01. juli. Studiestart er vanligvis i slutten av august.


Les mer informasjon om søknadsprosessen her. 

Kostnader +

Selve utdanningen er gratis, men det påløper en semesteravgift som dekker blant annet medlemskap i Studentsamskipnaden og medlemskap i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

I tillegg må du påberegne noen kostnader til litteratur og utstyr.

Les mer om semesteravgift og kostnader for våre studenter her.