Håndtering av farlig avfall og miljøgifter

Fagskolen Vestfold og Telemark har i samarbeid med Norsk forening for farlig avfall (NFFA) tatt initiativ til etablering av en offentlig godkjent utdanning innen farlig avfall. Bakgrunnen er kompleksiteten og de voksende mengdene av farlig avfall i samfunnet.

Logistikk og transport av farlig avfall

Nettbasert med samlinger

Studiet varer

1 år

Studiepoeng

30

Studiested

Porsgrunn

Studiestart

August 2025

Kurskode

FTT60KN

Farlig avfall har lenge fått lite oppmerksomhet i satsingen på sirkulær økonomi. Denne avfallsfraksjonen har ofte blitt knyttet til deponier og utfordringer med å sikre tilstrekkelig deponikapasitet. For å sikre at miljøgifter fjernes fra kretsløpet, kreves høy kompetanse, avansert teknologi og profesjonell håndtering.

Gjennom samarbeidet mellom Fagskolen og bransjeorganisasjonen NFFA er det utviklet et formalisert utdanningsløp for farlig avfall og miljøgifter. Dette tilbudet gir bransjen en solid plattform for å møte både dagens og fremtidens krav.

Opptakskrav +

a) Relevant fag- eller svennebrev, eller
b) Søkere som ikke har fag- eller svennebrev, men som har fylt 23 år, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden i Samordna opptak, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven til høsten.

  1. Relevant praksis som ufaglært innen relevant fagområde og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger anses som relevant for opptak basert på realkompetanse. 
Relevante fagbrev +
  • Gjenvinningsfaget
  • Gjenvinningsoperatør
  • Produksjonsteknikk
  • Kjemiske prosessfag
  • Kjøretøy
  • Transport og logistikk
  • Renholdsoperatørfaget
  • Yrkessjåførfaget
  • Logistikkoperatørfaget

Andre fagbrev kan være aktuelle for denne utdanningen, listen er ikke uttømmende.

Oppbygging og arbeidsformer +

Utdanningen går over 1 år og med til sammen to semestre. I hvert semester er det to samlinger à 3 dager, slik at det i løpet av hvert skoleår er til sammen 4 samlinger. Alle samlingene foregår på studiestedet i Porsgrunn.

Mellom samlingene undervises det også en kveld i uken via nettbaserte samlinger. Hver av disse nettsamlingene tilsvarer 4 timer og foregår mellom klokken 16.00 og 20.00.

Oppbygning

Studiet skal kombinere teori og praksis og deltakerne vil arbeide både selvstendig og i grupper. Arbeidsformene i studiet omfatter forelesninger, praktiske oppgaver både individuelt og i grupper, teoretisk og praktisk undervisning, samarbeidslæring, veiledning og tverrfaglige prosjekter i samarbeid med næringslivet.  

Emner:

  1. Emne 1:Det grønne skiftet, miljø, bærekraft og sirkulær økonomi 
  1. Emne 2: Kjemi, toksikologi og materiallære 
  1. Emne 3: Teknologi og digitale verktøy 
  1. Emne 4: Miljø- og avfallsrett 
  1. Emne 5: Håndtering av farlig avfall 
  1. Emne 6: HMS og logistikk 
Kompetanse og jobbmuligheter +

Utdanningen gir deg spesialisert kompetanse i sikker håndtering, transport og behandling av farlig avfall. Du vil lære å identifisere ulike typer farlig avfall, forstå deres opprinnelse og egenskaper, samt anvende digitale verktøy og teknologi for klassifisering og deklarering. Etter fullført utdanning vil du være kvalifisert for stillinger i avfalls- og gjenvinningsindustrien, inkludert roller som avfallsbehandler, miljøtekniker eller rådgiver innen farlig avfallshåndtering. Denne kompetansen er etterspurt i både private og offentlige virksomheter som håndterer farlig avfall, og utdanningen gir dermed gode jobbmuligheter i en bransje med økende fokus på bærekraft og miljøvern.

Skolens studieplan +
Slik søker du +

1. Forberedelser

Les studieplanen:
Det er anbefalt å lese studieplanen for studiet du ønsker å søke på. Her får du oversikt over faginnhold, læringsmål og vurderingsformer.

Sjekk opptakskrav:
Sørg for at du oppfyller opptakskravene for det aktuelle studiet. Dette kan inkludere fagbrev, yrkeskompetanse eller realkompetanse.

Sett deg inn i organiseringen av studiet:
Finn ut om studiet er et nettstudium, deltidsstudium eller stedbasert. Dersom det er et nettstudium, bør du sjekke om det er samlinger, hvor ofte disse er, og hvor de finner sted.


2. Registrer søknad

Opprett bruker:
Gå til Samordna opptak og opprett en brukerprofil.

Legg inn studievalg:
Legg til ønskede studier i prioritert rekkefølge. Du kan søke på inntil 10 studieønsker.

Send inn søknad:
Fullfør søknaden og send den inn innen søknadsfristen 15. april. Merk at du må sende inn søknaden før du kan laste opp dokumentasjon.


3. Last opp dokumentasjon

Vitnemål og attester:
Etter at du har sendt inn søknaden, kan du laste opp nødvendig dokumentasjon som bekrefter din utdanning og praksis. Dette må gjøres så tidlig som mulig og senest innen søknadsfristen.

Opptakspoeng:
Dokumentasjonen du laster opp vil bli brukt til å beregne dine opptakspoeng. Du kan lese mer om hvordan opptakspoeng beregnes på Samordna opptak.

Dersom det er flere søkere enn antall tilgjengelige studieplasser, vil søkerne bli rangert basert på antall opptakspoeng.


4. Følg opp søknaden

Sjekk e-post:
Hold deg oppdatert ved å sjekke e-posten din jevnlig for meldinger fra Samordna opptak eller Fagskolen Vestfold og Telemark.

Svar på tilbud:
Dersom du får tilbud om studieplass 25. mai, må du svare innen 1. juni for å bekrefte plassen.


5. Forbered studiestart

Informasjon fra fagskolen:
Etter at du har takket ja til studieplassen, vil du motta detaljert informasjon om studiestart innen 01. juli. Studiestart er vanligvis i slutten av august.


Les mer informasjon om søknadsprosessen her. 

Kostnader +

Selve utdanningen er gratis, men det påløper en semesteravgift som dekker blant annet medlemskap i Studentsamskipnaden og medlemskap i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

I tillegg må du påberegne noen kostnader til litteratur og utstyr.

Les mer om semesteravgift og kostnader for våre studenter her.