Studentdemokrati

Studentorganet er i sin helhet talerøret for studentene ved Fagskolen Vestfold og Telemark. Under pandemien opplevde skolen at studentdemokratiet ble svekket og det er derfor utarbeidet en ny modell for organisering av studentdemokratiet

Studentdemokrati 1

Organisering av studentdemokratiet 

Studentdemokrati 2

I samarbeid med tillitsvalgte er det utviklet en modell for organisering av studentdemokratiet, med mål om å styrke studentengasjementet og dialogen med fagskolen. Studentdemokratiet bygges opp fra klassetillitsvalgte, som nominerer en hovedtillitsvalgt per studieavdeling.

Disse inngår i studentrådene, som videre velger en studentrådsleder per studiested. Studentrådslederne fungerer som styreleder og varaleder i studentstyret, der også en sekretær fra studentrådene inngår.

Organisering av studentstyret +

I dialog med tillitsvalgte er det blitt utarbeidet en modell for organisering av studentdemokratiet. Målet er at dette kan bidra til aktivt studentarbeid og dialog mellom fagskolen og studentene.

  • Studentdemokratiet organiseres fra bunnen av med klassetillitsvalgte
  • Klassetillitsvalgte tilhørende samme studieavdeling nominerer en hovedtillitsvalgt til å representere avdelingen i studentrådet.
  • Studentrådene utvelger en studentrådsleder per studiested. Studentrådslederne trer inn som styreleder og varaleder i studentstyret. Sekretær utvelges fra studentrådene. Disse danner studentstyret.
Studentstyrets overordnede oppgaver +
  • Tilrettelegge og gjennomføre studentråd og andre studentdemokrati-aktiviteter
  • Koordinere studentrådsarbeidet
  • Skrive uttalelser på studentenes vegne i forbindelse med høringer
  • Representere studentene ved behov/etter avtale
  • Bidra i promoteringsarbeid overfor studentene når det kommer til studiebarometer og evalueringer
  • Ansvarlig for nominasjon til lovpålagte organ (kan nomineres utenfor studentorganet)
  • Innkalle til årlig generalforsamling (anbefales, ikke pålagt)
Godtgjøring for deltakelse i studentråd og studentstyret  +

        Medlemmer av studentrådet er unntatt semesteravgift (1800,- per semester).

    Medlemmer av studentstyret mottar i tillegg funksjonstillegg/lønn etter stilling:

    Styreleder: 15.000,- per skoleår
    Varaleder: 10.000,- per skoleår
    Sekretær: 10.000,- per skoleår

    Kunne du tenke deg å være klassetillitsvalgt?  +

    Alle klasser utnevner en tillitsvalgt som er valgbare inn i lokalt studentråd på studiested Porsgrunn og studiested Horten. Hvert studentråd være representert fra hver avdeling. Skolens erfaring viser at det er av stor betydning for studentdemokratiet at alle klasser har en egen tillitsvalgt. For skolen er det fint å kunne henvende seg til en talsperson som representerer klassen.

    Er du tillitsvalgt i en klasse kan du fremme saker på vegne av klassen, gruppe eller enkeltstudent. Du kan også velges for verv i Fagskolestyret, AMU, Lokal Klagenemd eller Skikkethetsnemd (helse).

    Studentombud  +

    Fagskolene på Østlandet har inngått et samarbeid om et felles Studentombud. Denne ordningen er opprettet etter Lov om yrkesfaglig utdanning §14a. Alle studenter skal ha tilgang til et studentombud for å få råd og hjelp. Ombudet er ikke en ankeinstans og kan ikke instruere en institusjon eller saksbehandlere, men kan komme med anbefalinger og råd til både studenter og skolen.

    Studentombudets rolle er å påse at studentenes rettigheter blir ivaretatt. Eksempler på oppgaver som studentombudet kan utføre er å f.eks være en nøytral bisitter på krevende møter, varsle om kritikkverdige forhold eller lese over utkast til søknader og klager.

    Dine medlemskap som fagskolestudent  +

    Når du starter din utdanning hos oss blir du automatisk medlem av Studentsamskipnaden(SSN) og organisasjon for Norske fagskolestudenter(ONF). Dette er organisasjoner som arbeider for studentrettigheter og ulike velferdsgoder. Det anbefales at du sjekker inn på ONF fagskolestudent.no og SSN sine nettsider og ser hvilke muligheter dine studentorganisasjoner har å by på.

    Fagskolens ambisjon for studentmedvirkning  +

    «Et godt samarbeid mellom studenter, ansatte og ledelse er viktig for å sikre et best mulig læringsmiljø. Vi har studentrepresentasjon i alle utvalg og gode uformelle møtepunkter, og dette fortsetter vi å ha fokus på. Vi arbeider med å videreutvikle formelle kommunikasjonsstrukturer spesielt i forhold til studenter som deltar i fleksible nettbaserte utdanninger. Videre utvikling av gode prosesser for studentmedvirkning i alle deler av virksomheten er i fokus».

    Les mer om tillitsvalgtrollen +